Muntronde-nieuws

2016

 

17-dec.

HVN-antenne'snieuwe HVN-streamen voor PI2HVN en PI3HVN
Vandaag zijn er nieuwe audiostreamen actief geworden. Dit audio is van sublieme kwaliteit. Een overzicht vindt u op de Muntronde meeluister-pagina.

20 okt.

De Vraag van de Week heeft nu een eigen website;

Vraag van de Week

18-okt.

PI2HVN gevoeligheid geoptimaliseerd
KnopTijdens alle onlangs gehouden antenne experimenten, kabel verwisselingen, metingen, kortsluitingen, doorsolderingen, onderbrekingen en evalueringen heeft één van onze monteurs waarschijnlijk een knop geraakt. Daardoor was PI2HVN tijdelijk doof. Sinds vandaag is de gevoegligheid weer als vanouds.

10-okt.

HVN-antenne'sHVN-antenne vervangen
Na vele experimenten is vandaag de antenne van het relais PI3HVN in Heerenveen vervangen. Door een stabielere behuizing toe te passen hoopt de RZG op een constanter signaal: ook bij harde wind en storm. Meer informatie leest u op de nieuwspagina van de RelaisZenderGroep HVN.

9 okt.

Netleider vacature

Netleider-vacature

22-jul.

Bijzonder project: 23cm zelfbouw TRX van PE1JPD
23cmprint PE1JPDSteeds meer zendamateurs zijn lovend over het zelfbouw project, opgezet door Bas PE1JPD. Het gaan om een compleet geleverde kit met onderdelen en behuizing waarmee (als alles in elkaar gesoldeerd zit en na afgeregeling) de hele 23cm band in narrow-FM kan worden afgestemd. Het uitgangsvermogen is ~ 1 Watt, voldoende om één van de kaart 23cmrelais NoordNLdichtstbijzijnde relais in het noorden te bereiken. Een behoorlijke groep amateurs in het midden van het land is nu operationeel met de kit. Het zijn niet alleen nabouwers en gebruikers, maar hebben ook invloed met modificaties. Er zijn geluiden gehoord uit de regio Meppel om groeps gewijs met dit project te starten. Misschien ook een leuk idee voor Friezen, Drenten en Groningers? Onderlinge hulp bij afregeling verhoogt het plezier in onze hobby. Mocht u liever all-mode op 23cm actief worden, dan is de duurdede kit uit Oostenrijk of nog prijziger uit Amerika misschien een goed idee.

19-jun.

HAMNET-pagina
Vandaag is onze website uitgebreid met een pagina met begrijpelijke informatie over HAMNET, het alternatieve internet wat alleen toegankelijk is voor gelicencieërde zendamateurs.

2015

 

3-dec.

Vanaf vandaag uitbreiding met de 60 meterband.
Vanaf vandaag 00.00 uur is het definitief: de uitbreiding met de 60 meter band voor radiozendamateurs. Het betreft het frequentiespectrum 5350-5450 kHz echter op secundaire basis. Eén en ander is eerst gepubliceerd in de Staatscourant van 10 juli 2015, waarvan de details in "het concept NFP wijzigingspakket 2015-1" te lezen is via deze link. Meer technische informatie over de 5 MHz band vind u oa. op de webstite van HF-link.

05-jul.

Muntrondel leider PA1JMD overleden
Met grote droefheid vernamen we vandaag dat Joop Doorman, PA1JMD onlangs is overleden. Joop kampte al een tijd met gezondheidsproblemen. Zelfs vanuit het ziekenhuis meldde hij zich soms toch met portofoon in de Muntronde.
De laatste tijd bleef het echter heel stil vanaf zijn antenne's..........

R.I.P PA1JMD Joop
Joop Doorman, PA1JMD †

Joop was 1 van de 2 vaste rondeleiders en heeft vele jaren de Muntronde op zijn eigen droge en vrolijke wijze geleid. Hij wist op een unieke adremme Amsterdamse manier de deelnemers van de Muntronde te boeien, met eigenzinnige luchtige humor. Mede door zijn inzet is de Muntronde zo groot en interessant geworden zoals het nu is.
We zullen deze goedlachse Amsterdamse Fries missen.
We wensen zijn vrouw Linda, de kinderen en familie veel sterkte toe.

10-mei.

RZGHVN doet een enquête
Door sterk teruglopende activiteiten op PI2HVN en PI6HVN doet de RelaisZenderGroep Heerenveen een oproep in de Muntronde om uw behoeften te polsen voor ideeën waar zoal vraag naar is om gefacilliteerd te worden. Op redelijk grote hoogte staan antenne's die op VHF en UHF gebruikt kunnen worden voor nieuwe activiteiten. Meer hierover op http://www.muntronde.nl/rzghvn/nieuws.htm

8-mrt.

De 1500-ste Muntronde
Zoals op de nieuwspagina van de Relais Zender Groep Heerenveen te lezen stond was PI3HVN 2 keer kortstondig in storing. Echt amateuristisch, HI. Vanavond werd een feestelijke Muntronde gehouden: de 1500-ste. Hulde voor de netleiders en alle medewerkers. Achter de schermen zijn vaak meerdere medewerkers actief zoals het telefonisch inmeldpunt, de team-speak-doorgever, de internetdoorstreamers en de techneuten! Voor de deelnemers aan deze feestelijke uitzending is een mooi certificaat ontworpen. De inzendingen voor de muntronde jubileum puzzel kunnen nog tot 15 maart, 20 uur worden ingestuurd.

01-jan.

Muntronde nu ook op Twitter
Op https://twitter.com/muntronde1 is de Muntronde sinds enige tijd ook actief op Twitter.

2013

 

18-nov.

Storing in meeluister stream PI3HVN
De storing in de meeluister stream van PI3HVN die vorige week geconstateerd was is verholpen. U kunt nu weer 24/7 meeluisteren op de meeluisterpagina.

15-sep.

Ballonvossenjacht 2013 en hoorbaar op PI3URT en PI2NOS
Ballonvossenjacht websiteVandaag werd de VRZA-ballonvossenjacht 2013 weer gehouden, dit maal voor de 35-ste keer. Om 13.00 uur werd vanaf het KNMI terrein in de Bilt de heliumballon worden opgelaten. Zoals elk jaar steeg deze tot spectaculaire hoogte (> 25 km.) zodat een klein vos-zendertje dan korstondig een enorm bereik heeft. Een groot deel van Europa kon het signaal beluisteren. Ook dit jaar ging weer een FM repeater en een ATV repeater mee omhoog. En daar werd driftig gebrui van gemaakt. Deze keer is als experiment een nieuw soort stabilisator in de constructie aangebracht. Dit moet het rondtollen verminderen, zodat u een stabieler HF-signaal krijgt en een rustiger ATV beeld van de camera onder de ballon. Meer info op www.ballonvossenjacht.nl.

12-sep.

Ontvangst PI3UTR verbeterd
PI3UTRVandaag is ter voorbereiding van de komende balovossenjacht de 2 meter repeater PI3UTR gecontroleerd. Men heeft toch een klein hiaat in de ontvangstweg weten te vinden en weten te verbeteren, waardoor er nu een beter mobiel bereik gerealiseerd is. Volgens eerste experimenten is de grens van het mobiele bereik nu uitgebreidt van voorheen Harderwijk naar Zwolle.

5-sep.

Ombouw PI2NON vordert gestaag.
Eén repeater ombouwen is een hele klus, dan begrijpt u ook dat 20 stuks een hele zware klus is. Er komt gelukkig steeds meer schot in de zaak. Meer informatie en een actueel kaartje op de nieuwspagina van Coversity op www.coversity.nl.

4-sep.

PI3HVN weer terug geplaats.
Vandaag is het gereviceerde relais PI3HVN weer in de toren gehangen. Meer informatie op de nieuwspagina van de RelaisZenderGroep Heerenveen.

21-aug.

PI3HVN omgeruild
Vandaag is het reserve relais PI3HVN in de toren gehangen. Meer informatie op de nieuwspagina van de RelaisZenderGroep Heerenveen.

1-jun

.

Coversity project gaat QSY
Coversity websiteVoor het Coversity project is een door het Agentschap Telecom voorgestelde betere frequentie aangevraagd en gaat QSY naar 430.275 Mhz. De huidige frquentie-gebruikers hebben hun medewerking toegezegd om t.z.t. QSY te gaan. Voor het project is de call PI2NON aangevraagd (Noord en Oost Nederland). Meer informatie op de nieuwspagina van Coversity op www.coversity.nl.

22-apr.

Hoofdantenne Heerenveen vervangen
RZGHVN antenneVoor de gebruikers van de repeaters in Heerenveen is het vast wel te merken: vandaag is de hoofdantenne (een Diamond X-7000N) vervangen door een vervangend expemplaar. Het bereik zou hierdoor weer als vanouds moeten zijn: meer informatie op de nieuwspagina van de RelaisZenderGroep Heerenveen.

1-jan.

relais PI2NOS weer in de lucht
PI2NOSNa een ruime periode niet in de lucht te zijn geweest is de repeater PI2NOS vanuit de verbindingstoren in Hilversum weer aktief. PI2NOS heeft een ATOF voor 430.125 Mhz en de antenne's staan op ruim 100m. hoogte. Meer info op www.hobbyscoop.nl . Deze heractivering heeft grote gevolgen: een beëindiging van de repeaters PI2AMF en PI2ZST.

1-jan.

nieuw relais PI3UTR aktief
PI3UTRVanaf heden is een 2-meter repeater vanaf de Gerbrandy toren in IJsselstein (zendmast Lokpik) operationeel. Met de antennes op ruim 200m. hoogte wordt een heel fraai bereik verwacht. Het zou mogelijk moeten zijn om via deze repeater de helft van het land te bestrijken. De call is PI3UTR en de werkfrequentie is 145.625 MHz. Meer info en ook een meeluisterstream op www.pi3utr.nl

2012
 
2-sep.

Ballonvossenjacht 2012 op 9 sept. as. hoorbaar op PI3HVN
MuntrondepleinOmdat de gelegenheids-repeater PI3VRZ vanaf de zendmast "Lopik" niet tot achter in het noorden te ontvangen is wordt een éénzijdige koppeling gemaakt met PI3HVN, zodat we in het noorden van Nederland ook kunnen meeluisteren met de organisatie van de Ballonvossenjacht. Meer info op de nieuwspagina van de RZGHVN.

6-aug.

Nieuwe audiostream Muntronde
MuntrondepleinAl een paar dagen draait de nieuwe audiostream voor de PI3HVN op proef. Met een portofoontje en wat weerstandjes, een trafotje en een doosje punaises is een constructie bedacht die het geluid van PI3HVN op internet mag zetten. Uiteraard komt er iets meer bij kijken, maar we zijn het schema kwijt. De server heeft een officiëel een capaceit van 7 aansluitingen, maar gebleken is dat bij elk oneven aantal het audio nog steeds werkt. Meeluisteren kunt u doen door te drukken naar de luisterpagina.

10-mei

Muntrondeplein op de Friese Radio Markt in Beetsterzwaag
MuntrondepleinHet is bijna zo ver: zaterdag 26 mei as. is er weer de Friese RadioMarkt in Beetsterzwaag. Het Muntronde-team heeft dit jaar het plein achter het dorpshuis weten vrij te plannen en zal op het plein in samenwerking met de organisatie van de markt proberen een trefpunt te organiseren. Mensen kunnen elkaar op het plein ontmoeten en hebben rustig de tijd om eens bij te praten. Dit extra stukje service kan een belangrijke meerwaarde zijn voor de F.R.M. Uiteraard zijn op het plein enkele Muntronde-leiders en medewerkers in eigen persoon om de sfeer te verhogen. Het Muntronde-plein is open zodra de radiomarkt zijn poorten opent en zal de hele dag beschikbaar zijn. Als het weer nu ook nog mee zit wordt het helemaal een fantastische dag. Graag tot zienst op het Muntrondeplein.

30-mrt.

PI3HVN weer aktief
Het was even wachten maar gelukkig zijn alle papieren weer op orde. Hulde aan de snelheid van het Agentschap Telecom. PI3HVN is nu weer volledig operationeel. Even ter opfrissing van het geheugen: de ingang zit op 145.100 MHz (liefst met subtoon 82,5 Hz). Op de uitgang 145.700 MHz wordt ook een onhoorbare geschakelde subtoon meegezonden waarmee u callgevers en andere storende draaggolven kunt uitsluiten van uw speaker. PI3HVN is een repeater met 2 ontvangers, diversity geschakeld. Mobiele gebruikers worden dan met minder "flutter" ontvangen. En dit komt de communicatie kwaliteit weer ten goede. Meer info op de PI3HVN-pagina.

17-mrt.

PI3HVN tijdelijk uit de lucht
Agentschap TelecomEind vorig jaar is de zeer gewaardeerde medewerker van de RelaisZenderGroep Heerenveen Epke Bosma, PA3DBY overleden. Hij was de verantwoordelijke amateur voor de 2m. repeater PI3HVN. Het 2m relais was eigenlijk ook zijn project waar hij zich al vele jaren over ontfermde. Omdat Epke niet meer onder ons is leek ons het beste om de ATOF-tenaamstelling op 1 van de andere commissieleden over te schrijven. Tijdens de overdacht van de PI3HVN-ATOF (repeater vergunning) is er wat fout gegaan. De juiste papieren zijn niet of niet op tijd bij het Agentschap Telecom aangekomen. Hierdoor zijn we in een tijdelijke impasse gekomen waardoor het noodzakelijk is om de 2-meter repeater voorlopig uit te schakelen. Omdat een grote groep luister- en zendamateurs elke zondagavond aan de Muntronde mee doet op dit relais, hebben we besloten elke zondagavond het relais bemand te laten functioneren vanaf 19.45 uur tot ongeveer 23.00 uur. Het is jammer dat het even zo moet en we hopen op uw begrip. Bovendien gaan we geconfronteerd worden met een forse extra kostenpost. Door het tijdelijk niet beschikbaar zijn van het relais merkt u als gebruiker pas hoe gewoon het is dat alles functioneert en staat er vaak niet bij stil dat dit veel tijd, energie en ook geld kost. Als u dit nu ook zo ervaart zou het de RZGHVN erg helpen als er dit jaar extra donaties worden ontvangen. Als u wilt helpen bezoek dan de RZGHVN-donatiesite.

16-jan.

Eerste Verjaardag van het Coversity-experiment
Coversity projectVandaag is het precies 1 jaar geleden dat het eerste proefje van het Coversity experiment is gehouden. Het domino-effect heeft zich meester gemaakt. Steeds meer positieve geluiden van vooral mobiele zendamateurs hebben de makers gestimuleerd om een extra antenne op het netwerk aan te sluiten. Ook wordt overal op zolders en in kelders RS-apparatuur gevonden en aangeboden aan het project. Inmiddels zijn we een jaar verder en heeft de repeater op 430.025 MHz (kortweg PI2HVN) met zijn enorme bereik al een aantal bijnamen: A-star (tegenhanger van D-star, Cover-city (klinkt als Coversity maar net even anders) en PI3HartVanhetNoorden. Wij zijn de tel een beetje kwijt: maar vandaag staat de teller op 14 repeaters op dezelfde frequentie. De laatste info vindt u op de nieuwspagina van www.Coversity.nl en die staat hier.

1-jan.

4 meter en 600km-band voor amateurs
Het was even wachten maar 6 juni was in de staatscourant het voornemen van het AgentschapTelecom al gepubliceerd om een stuk van bovengenoemde banden op primaire basis voor amateurgebruik vrij te geven. Vandaag is het een feit geworden. Dit uiteraard alleen voor vergunninghouders (sorry piraten) en onder bepaalde restrikties. Het gaat om de 501 - 505 KHz en de 70,0 - 70,5 MHz. Meer informatie vindt u hier.

2011
 
25-mei
Cochanneling breidt uit naar Hengelo
PI6ASN weer aktiefVandaag is het meest zuiderlijke punt tot nu toe van het CoVersity project in gebruik genomen. Nu omvat het bereik het Noorden en Oosten van Nederland, kortweg "van Den Helder tot Delfzijl en van Urk tot Hengelo". Maar dit is nog niet het einde. De experimenten zijn nog in volle gang en vele zendamateurs sluiten zich belangeloos aan bij de steeds maar groter wordende groep simphatisanten.
5-feb.

D-star repeater Meppel geplaatst
repeaters Meppel
Vandaag is in de antennemast op de Lichtmis (tussen Meppel en Zwolle) het D-star relais van de repeatergroep Meppel geplaatst. Onder de call PI1MEP is deze 24/7 aktief op de toegewezen werkfrequentie 438.125 (met een 7,6 Mhz shift).

29-jan.
PI6ASN weer in de lucht
PI6ASN weer aktiefDe Asser 23cm repeater PI6ASN is vanmorgen weer teruggeplaatst in het gebouw van de Wijde Blik te Assen. Het relais op 1298,575 Mhz is een tijd lang uit de lucht geweest vanwege onderhoud. Inmiddels zijn de gebruikte trancievers vervangen door 2 mobilofoons en het audio aangepast. Ook is er een andere besturing geimpleteerd. Hierdoor is het niet meer mogelijk om een koppeling tot stand te brengen met PI2ASN. Rapporten graag via microfoon naar de repeaterbeheerders.
16-jan.

Co-channeling
RZGHVN nieuws
Vandaag is de daadwerkelijke test van het HVN- Co-channeling project gestart. Al meer dan 2 jaar worden er methodes en technieken voorbereidt en vanaf vandaag is er daadwerkelijk iets operationeel. Op de nieuwssite van de RelaisZenderGroep Heerenveen leest u meer hierover.

2010
 
24-dec.

Radiozaak Sneek stopt
Meinen Sneek stoptPer 2011 stopt de bekende radiozaak Meinen in Sneek met de handel in antennes / trancievers / componenten en aanverwanten. De pensioenleeftijd is voor Bertus aangekomen en hij wil nu van de rustige oude dag gaan genieten. Helaas wordt de winkel niet voortgezet, zodat Nederland straks weer een radiozaak armer is...... Het is jammer.
Bertus Meinen dank voor je inzet de afgelopen jaren.

19-dec.
PI3GRN weer operationeel
Vandaag, zondag 19 december is na lange tijd PI3GRN vanaf het Gasuniegebouw in Groningen weer in de lucht gebracht. Na langdurige vergunningsproblemen zijn er weer nieuwe papieren geregeld. PI3GRN is dan opnieuw aktief, PI2GRO zal niet weer terug keren op 430,150!
Meer info leest u hier.
Een geluidsbestand van de uitleg in de Pronkjewailronde staat hier:
Uitleg over PI3GRN
11-dec.
Relais PI2KMP vervangen
Repeater KampenSinds zaterdag 11 december hebben de mannen van de repeatergroep Kampen de oude repeater PI2KMP terug gezet in de Kamper toren (hun nieuwe repeater was defect geraakt). Joop PE1PUK en Herman PD0HF hebben het gevaarte die ochtend weer naar boven gezeuld. Het is niet bekend wat hij weegt, maar de kast met repeater weegt nog al gauw een paar kilo.Maar alles werkt weer: de RX en TX kant hebben ze opnieuw afgeregeld er komt 8 Watt uit en dat straalt vanaf een hoogte van 55 meter weer over de omgeving. PI2KMP is te openen met 1750 Hertz en of subtoon 77 Hertz. Tijdens gebruik van de subtoon schakelt de squelch uit wat de gevoeligheid weer bevordert.
De 2 meter poot werkt nog niet maar daar gaan ze binnenkort ook weer mee aan de gang. Kijk ook eens op de website www.pi2kmp.nl

10-nov.

HVN-audio streams op een nieuwe server
PI3HVN live
PI2HVN liveVandaag zijn de HVN-audio streams verhuisd naar een nieuwe server. Naar verluid waren 2 verhuiswagens nodig om alle dozen naar een nieuw onderkomen te verhuizen. Ons nieuwe adres is: mms://82.73.32.115:1102/ voor 2m en mms://82.73.32.115:1050/ voor 70cm. Fred, PD0DPS (de facillitair beheerder) is overigens niet van plan u allen een verhuisbericht te sturen. Hopelijk heeft u aan deze mededeling genoeg.

16-mei
1250e Muntronde in aantocht
1250ste MuntrondeZondag 30 mei as. wordt de 1250e Muntronde gehouden. Dit belooft een zeer speciale ronde te worden. Meer info leest u hier.
18-apr.

Website weer online
De afgelopen week is de server waar wij op gehost worden gekraakt en als spam-verzender gebruikt. Aangezien dat niet fijn is heeft de backbone-beheerder tijdelijk de stekker eruit getrokken.
Na opschoning van de webserver is alles weer OK.

14-apr.
Relais PI3HVN verbeterd
RZGHVN nieuwspaginaDonderdag is tijdens afregeling van de duplexfilters het 2-meter relais Heerenveen aanmerkelijk verbeterd. Voor meer informatie zie de nieuwspagina van website RelaisZenderGroep Heerenveen.
20-feb.

PI2KMP nu uitsluitend met subtoon
Repeater KampenVandaag zaterdag heeft de Repeatercommissie TX-kant van de repeater weer terug gezet in de toren. Ook hebben ze het subtoonslot aangezet in de ontvanger zodat je de repeater alleen nog kunt openen als je subtoon 77 Hertz gebruikt. Dit heb je nodig anders kom je niet meer over de PI2KMP-repeater heen. Het grote voordeel is dat er haast geen squelch meer gebruikt wordt. De ontvanger is dus weer 2 volle S punten gevoeliger is geworden. Men hoort of leest graag van jullie wat je bevindingen zijn over de gevoeligheid van de ontvanger en hoe het signaal in de omgeving van Kampen te onvangen is. PI2KMP is aktief op 430.175 Mhz en heeft ook een zijdeur op 145.7625 Mhz.

2009
 
27-sep.
C-2000 netwerk vol gaten
C-2000 netwerk vol gatenVanavond was op NED2 in het programma Zembla een interessant onderwerp te zien over de gaten in en de onwerkbaarheid van het C-2000 netwerk van de politie/brandweer/ambulance/reddingsbrigade. Dit meer dan een Miljard Euro kosten netwerk is al jaren onderwerp van discussie. Gebleken is nu dat 53% van de politiemannen vinden dat het C-2000 systeem onbetrouwbaar en onveilig is. Omdat wij als zendelingen veel met verbindingen te maken hebben, hier de link naar het hele nieuwspagina met daarop de geknipte Netwerk C2000-uitzending.
25-sep.

DARES vervangt C2000
Telegraaf meldt: Zendamateurs vervangen C-2000
De afgelopen week gehouden oefening "Floofex" was voor de DARES een groot succes. De watersnood-oefening in een deel van de provincie Noord-Holland was zeer zinvol. Tijdens de "ramp" bleek dat zendamateurs verenigd in de DARES een zeer zinvolle vervanging kunnen zijn bij uitval van het C-2000 communicatie systeem van al onze hulpverleners. Hier een audio-verslag van Foeke, PA3FNT. Link naar Verslag Telegraaf

30-jul.
Doodziek van Straling?
Foto Geen straling svpVandaag was op NED2 in het programma Netwerk een interessant onderwerp te zien wat de gevaren en/of overlast van straling behandelde. Sommige mensen kunnen er overgevoelig voor zijn. Omdat wij als zendelingen veel met straling te maken hebben, hier de link naar de hele Netwerk-uitzending.
19-jun.

REDT de 70cm band
Website red70cm
In de Muntronde van vanavond was nieuw initiatief van 2 zendamateurs te horen: er wordt morgen een website gelanceerd: redt70centimeter.nl Met deze site wordt getracht de krachten te bundelen om te voorkomen dat de 70cm-amateurband ons (deels) zal worden ontnomen door het Agentschap Telecom. Voor meer informatie zie deze website of maak een QSO met PD5HW en PD5DP.

12-jun.
RSQ-code gelanceerd
Foto RSQ-signaalOmdat digitale communicatie steeds meer voorkomt is er een nieuw signaalrapportsysteem bedacht. Het is uitstekend bruikbaar in modes zoals PSK en RTTY. Het voorstel is om in het vervolg de QRZ-code te gaan gebruiken: Readability (leesbaarheid), Signalstrenght (signaalsterkte) and Quality (kwaliteit). Een RSQ-rapport zou er zo uit kunnen zien bijvoorbeeld: .....Your RSQ is 579 579. Meer info op de RSQ-website.
30-mei

PI6DZL op hoogte
Repeatersite PI6DZLNa enige tijd uit de lucht te zijn geweest is PI6DZL weer op 40m. hoogte terug geplaatst. Ons meest noordelijke 23cm relais zendt uit op 1298,400 Mhz. Ook hier kunt u de 82,5 Hz subtoon gebruiken om de squelchdrempel van het relais te verlagen.

25-mei

Hamwinkel verhuisd naar Sneek
Ondanks dat dit een site is zonder commerciele ondersteuningen en bijbedoeldingen is dit zeker een vermelding waard: De fa. Meinen is verhuisd naar de IJlsterkade in Sneek. Of de firma nu uit zijn jasje in gegroeid of dat ze beter bereikbaar wil zijn is onbekend. Dit is voor u om te beoordelen. Meer info: http://www.meinen-terzool.nl/
(dit is een tijdelijke nieuwslink)

16-mei
PI2HVN en PI3HVN verbeterd
Foto geheimzinnige aktiviteiten van de RZGHVN-ledenHet 2m-relais en het 70cm-relais van Heerenveen zijn verbetererd. Een betere subtoon-detectie en het meegeven van subtoon op de uitgang zijn de belangrijkste wijzigingen die techneuten van de RelaisZenderGroep Heerenveen hebben doorgevoerd. Hier zijn 2 techici bezig met geheimzinnige activiteiten in een weiland. Voor meer informatie zie de nieuwssite van de RelaisZenderGroep Heerenveen
02-mei

WiTricity geprecenteerd
Onlangs is WiTricity (ook wel stroom door de lucht) gepresenteerd.Één van de grote ergernissen van het moderne leven: al die stroomkabels voor al die apparaten die we hebben. Daar komt nu verandering in, door stroom via de lucht..... Lees meer op MSN of bekijk het filmpje van de ZDF (Duits).

24-apr.
PI3ZOD verbeterd
Website PI3ZODHet 2m relais van Emmen, PI3ZOD (wat staat voor Zuid Oost Drenthe) is vandaag verbeterd. De 2 beheerders, Adriano PD0RR en Rene PD1RS hebben de ontvangstantenne vervangen door een exemplaar met beduidend betere resultaten. Testen wezen uit dat de ontvangstgevoeligheid beduidend is toegenomen. Het relais op 145.625 Mhz, opgesteld aan de Eekselerbrink in Emmen, gebruikt 2 antenne's. De TX-antenne staat op 34m. hoogte en de RX op 28m. Het zendvermogen bedraagd 4 Watt. Meer info op http://www.pa3ang.nl/index.php?page=pi3zod
8-apr.

Helft DECT-telefoons makkelijk af te luisteren
In een uitzending van is vandaag te zien dat ongeveer de helft van de digitale DECT-telefoons (welke veel in bedrijven en huishoudens worden gebruikt) vrij makkelijk zijn af te luisteren. Voor slecht 23 Euro koopt u een kaart waamee dat mogelijk is. Bekijk de uitzending

5-apr.
Zon was in 100 jaar niet zo in-actief
Volgens de wetenschapspagina van nu.nl lijkt de zon de beurskoersen te volgen: net als je denkt dat het niet minder kan, wordt een nieuw laagterecord geboekt. Het afgelopen jaar waren er op 266 van de 366 dagen in het geheel geen zonnevlekken te zien. Dit heeft een relatie met de condities op de HF-banden. Meer hierover op http://www.nu.nl/wetenschap/
29-mrt.

Stil op 40m
Sinds vandaag is het primaire deel van de 40m band voor amateurs uitgebreid. De laatste omroep stations hebben gisteravond om 00.00 uur hun zenders uitgezet, waardoor de 40m nu ruimte biedt van 7,000 - 7.200 Mhz. Een hoorlijke uitbreiding van de ruimte voor radiozendamateurs. Zie ook de website van het Agentschap Telecom.

04-mrt.

PI3KMP op slot
Repeater KampenVanaf heden is de 2m ingang van de repeater Kampen (op 145.1625 Mhz) op toonslot. Wilt u via 2m de repeater openen dan moet u dus vanaf nu de 1750 Hz toon gebruiken als sleutel. Na 10 seconden ongebruik valt de deur weer op slot. Repeatergroep Kampen heeft een gecombineerde 2m./70cm. repeater onzichtbaar boven in de Bovenkerk. Voor de regio een belangrijk steunpunt voor zend- en luissteramateurs. PI2KMP heeft overigens als werkfrequentie 430.175 Mhz.

03-mrt.

Stoorsignaal op 2meter relais
Sinds dinsdag 3 maart heeft PI3HVN last van een lokale draaggolf. Voor meer informatie zie de nieuwssite van de RelaisZenderGroep Heerenveen. Zaterdag 7maart waren de problemen opgelost en is PI3HVN nu weer optimaal gevoelig (82,5 Hz in en uit).

28-feb.
PI3HVN met Subtoon
Dit weekend is als experiment ook een diversity versie van PI3HVN in de Muntflat geplaatst. In navolging van het 70cm relais heeft 2m nu ook op de uitgang de 82,5 Hz subtoon ingeschakeld. U kunt dus vanaf nu met uw eigen set selectief naar de Friesche 2m-repeater luisteren. Zelfs met uw squelch helemaal open komt dan niets anders meer uit uw luidspreker dan signalen die een hulptoon hebben van 82,5 Hz.: PI2HVN dus. Probeer het maar eens uit! Reakties graag via een QSO op PI3HVN. Foto op de nieuwssite van de RelaisZenderGroep Heerenveen
11-feb.

ATV-repeater PI6MEP tijdelijk uit de lucht.
PI6MEPZondag is bekend geworden dat het Amateur TeleVisie relais PI6MEP een tijdje voor onderhoud uit de lucht gaat. Er zullen diverse wijzigingen en verbeteringen aan worden aangebracht, waarna hij op de duur op een nieuwe lokatie in Staphorst het luchtruim weer zal kiezen. Voorlopig staat de installatie bij een zendamateur uit de regio werkend aan de antenne.

31-jan.

23cm reparatie.
Zaterdag is het 23cm relais PI6HVN opnieuw afgeregeld en terug geplaatst in de toren. Het schone signaal wat nu wordt uitgezonden moet als het goed is een streling voor uw antenne zijn. Graag flink uitproberen!!! Het 70cm relais is nu aan de beurt en daarom tijdelijk vervangen voor ons reserve relais. Deze reserve PI2HVN is (ondanks zijn diversity) ietsje minder goed, maar das pas merkbaar als u een vergrootglas gebruikt....... Het ligt in de verwachting dat de poetsbeurt van korte duur is !

22-jan.

Grote Problemen bij de Waddenrepeaters homepage PI3WAD
De zaterdag 17 januari geïnstalleerde 70cm PI2WAD welke diezelfde dag door een noodlottig ongelukje al defect raakte is vandaag teruggeplaatst. Na enkele uren begaf het relais het helaas al weer. Ook het 2meter relais PI3WAD is functioneel uit de lucht. De storing die in en rond de windmolen heerst is dusdanig dat er mogelijk wordt uitgezien naar een andere locatie. We hopen dat de Waddengroep snel hun problemen de baas worden.

20-jan.

Muntronde-winkel.
Muntronde-winkel geopendDe spontane uitlating van Harry in de Muntronde, afgelopen zondag, heeft zowaar gevolgen: de Muntronde-winkel is geopend. Geen feestelijke lintenknipperij, ook geen gebak, maar wel de eerste planken aan de internetmuur. Kijk snel op de link !!!

2008
 
23-nov.

70cm repeater Harlingen verbeterd. 70cm repeater Harlingen
Andre, PD1ALW en Eddy, PD1LOX hebben vandaag het 70cm relais in Harlingen verbetererd. Hij zendt nu met 10 Watt op 18 meter hoogte. De call PI2ALW (voor 430.0625 Mhz) is inmiddels officieel aangevraagd en de bijzondere-toestemming wordt verwacht medio juni 2009. Op de eigen pagina leest u meer over het relais op 430.0625 MHz.

8-okt.

Nu ook subtoon op uitgang 70cm repeater Heerenveen
Vandaag is het 70cm relais (welke voorzien is van diversity) als test ook met een uitgangs-subtoon uitgevoerd. Zodra iemand de squelch open maakt, wordt er op de uitgang ook een vrijwel onhoorbare toon van 82,5 Hz. meegezonden. U kunt uw CTCSS-decoder op uw tranciever dus nu ook aanzetten. Dan hoort u in prociepe geen enkel ander signaal meer op 420.025 Mhz dan PI2HVN. Probeer het eens. Reakties welkom ! We beluisteren PI2HVN als PI3HVN vrij frequent via internet.

03-sep.

Nieuw IP-adres voor de HVN live-streams
Heden is het IP-adres voor HVN live-streams van 2m en 70cm veranderd. Eigenlijk is het geheim, maar omdat u als luisteraar tot de vriendenkring van HVN behoord is hierbij het nieuwe adres vermeld. Verander s.v.p. uw favoriet-instelling:
voor 2m-beluistering: mms://92.254.55.52:1102/ en
voor 70cm luistert u naar mms://92.254.55.52:1050/

27-jul.

Luisteren via de CAMRAS radiotelescoop.
Homepage CAMRASVoor allen die eens via een echte antenne willen luisteren: kijk is op de site van de CAMRAS. Via deze link kijkt en luistert u digitaal. De CAMRAS is de stichting die op vrijwilligersbasis een oude radio-telescoop nabij Westerbork operationeel houdt. En dan heb je opeens een coaxkabel met een connector daaraan in je hand..... wat zou u doen?

26-jun.

Nu ook subtoon op 70cm repeater Heerenveen
Vandaag is het 70cm relais (welke voorzien is van diversity) ook met subtoon uitgevoerd. Vanaf nu is het handig om voor zowel het 2m als het 70cm relais uw subtoon van 82,5 Hz mee te zenden. Doet u dit niet, dan moet u opboxen tegen de hoge squech van: S-je 5. En dan moet je van goede huize en antenne komen! Sla de subtoon dus even erbij op in uw geheugenkanalen van uw tranciever.

23-jun.

Netwerkprobleem.
De netwerkproblemen van 14 juni zijn inmiddels opgelost waardoor we via de lijnen van PDØDPS weer fijn naar zowel PI2HVN als PI3HVN kunnen luisteren. Het heeft even geduurd maar dan heb je ook wat !!!!

25-mei

70cm repeater in Harlingen opgestart. 70cm repeater Harlingen
Al geruime tijd zijn Andre, PD1ALW en Eddy, PD1LOX bezig met voorbereidingen voor een 70cm FM-relais in Harlingen (Frl.). Op hun eigen pagina leest u meer over het relais op 430.0625 MHz.

25-mei

Subtoon Bouwpakket.
Subtoonproject PA4DENVoor alle oude apparatuur heeft Dennis, PA4DEN een mooi klein subtoon bouwpakketje ontwikkeld met maar een paar componenten. Deze kunt u vrij eenvoudig in uw mobilofoon of tranciever inbouwen en afregelen. Elke willekeurige CTCSS-toon die in Europa wordt gebruikt kan wordend gegenereerd. Hier leest u er alles over de werking en hoe u in het bezit kan komen van dit handige hebbedingetje.

24-mei.

Antenne onderhoud gepleegd bij de RZG-Heerenveen. homepage RZGHVN
Vandaag is er groot onderhoud geweest van de repeaterantennes van Heerenveen. Meer info-> op de nieuwssite van de RZGHVN.

19-mei

Nieuwe website muntronde.
Vandaag is de nieuwe website van de Muntronde aktief geworden. Nou jah nieuw......... De oud gedienden onder u zien vast iets bekends. Er worden nog medewerkers gezocht om de website te verbeteren en bij te houden. Spreekt dit u aan? graag reaktie ->

2007
 
18-feb.

PI7HVN bakent straks ook op 3cm.

Binnenkort zal gestart worden met de bouw van een baken voor de 3cm band welke zal uitzenden vanuit Heerenveen. De RelaisZenderGroep Heerenveen heeft toestemming gekregen een baken op 10Ghz te laten uitzenden vanaf de Muntflat op 52 meter hoogte. meer info->

27-nov.

PI6KPN in de lucht vanaf Den Haag.
Homepage PI6KPNPI6KPN, de ATV-repeater in Den Haag, is momenteel in test-mode vanuit de KPN-straaltoren in Den Haag "on-air" op frequentie 10.490 MHz. Vooralsnog alleen een testbeeld, maar houdt e.e.a. in de gaten. meer info->

26-nov.

PI3WAD in de lucht vanaf Harlingen. homepage PI3WAD
Vandaag is dan eindelijk op 145.725, PI3WAD aktief geworden. Het derde Friese relais, welke geruime tijd op het eiland Terschelling was opgesteld heeft nu als nieuwe QTH : een windmolen in Harlingen. meer info->

11-nov.

Nieuwe Repeaters Heerenveen op 2m en 70cm
RZGHVN nieuwspagina
Nadat op 24 oktober jl. PI3HVN (op 145.700 MHz) via een ander merk de ether in gestuurd werd, is vandaag ook PI2HVN (op 430.025 MHz) vervangen door een minder gedateerd relais. Bij PI2HVN is bovendien een experiment met 2 antennes gaande. meer info->

30-aug.

Repeater 23 Heerenveen weer aktief.
PI6HVN is gerepareerd en weer QRV op 1298.700 MHz.
PI2HVN (op 430.025 MHz) is tijdelijk uit de lucht en in reparatie.
meer info->

03-jul.

PI3WAD in de lucht vanaf Harlingen.
Als alles goed gaat zal vandaag zal het 2 meter relais op 145.725, PI3WAD, worden gereactiveerd. Het Friese relais, welke geruime tijd op het eiland Terschelling was opgesteld heeft een nieuwe QTH gekregen: in een windmolen aan de Waddenkust bij Harlingen. meer info->

12-jun.

Repeaters Appingedam/Delfzijl gereviceerd.
In week 23 of 24 zal het 2 mtr relais PI3APM in Appingedam na een grondige revisie weer worden teruggeplaats. Zaterdag 12 Juni zal het 70cm relais PI2DZL te Delfzijl en het 23cm Relais PI6DZL weer worden teruggeplaatst na enige aanpassingen. Nu door een verhuizing het relais PI2DZL en PI6DZL op dezelfde locatie zijn komen te staan is het mogelijk geworden om de relais te koppelen (door de CTCSS toon 67.0Hz te gebruiken). Dit kan zowel op 70cm als op 23cm worden toegepast. De koppeling zal wanneer de repeaters in rust zijn automatisch weer worden uigeschakeld.
meer info->

15-mei

Sub-audio PI2VLI en PI3VLI
homepage SRGWVanaf vandaag zal op de uitgang van de repeaters in Vlissingen ook sub-audio worden toegepast: nl. 88,5 Hz. Op deze manier kunt u makkelijker storingsbronnen op de uitgang filteren.

24-apr.

homepage PD0RKCDe Nederlandse austronaut Andre Kuipers zal zaterdag 24 april en zondag 25 april (om 10.20 uur) op 145.800 Mhz vanuit het space-station QRV zijn. meer info->

12-jan.

Nieuw Morseteken
De IARU heeft bij Study Group 8 van de ITU-R het voorstel ingediend om een nieuw Morseteken in te voeren voor @. Het voorgestelde teken is .--.-. (AC of WR aan elkaar)

01-jan.

Iedere zend- en luisteramateur wordt in 2004 uitgenodigd de teloorgang van onze HAM-hobby rrn halt toe te roepen. Probeer in het komende jaar als goed voornemen meer radio- aktief te zijn.

2003
 
08-jun.

Het Agentschap Telecom heeft bekend gemaakt dat de vergunninghouders catergorie-N meer mogelijkheden hebben met hun machtiging. Zij mogen nu met 25 Watt PEP werken op de gehel 2m en gehele 70cm band in alle modes. meer info->

01-jun.

De 3 meter ether is vanaf vandaag opnieuw ingedeeld. Veel commerciele omroepen hebben een nieuw plekje gekregen. Zie overzicht van de NOZEMA.

02-apr.

Bij deelname van minimaal 20 personen zal de R.C.W. een excursie organiseren op 24 mei as. naar Space Expo in Noordwijk. Alle geintresseerden welkom. Info en opgave bij Wil PA3EKB, tel. 0561-613325

30-mrt.

De publieke zender Radio-3 zal via de zender Smilde vanaf heden verhuizen van 91.8 naar 88.6 Mhz.

12-mrt.

Vanaf vandaag start het Agentschap Telecom met de grote etherschoonmaak, genaamd: "Etherflits". Voorheen werden piraten alleen opgespoord en "onmanteld" als er storing veroorzaakt werd, nu wordt 24 uur per dag gemonitored.

28-feb.

Groen licht voor de zendmast van RTV-Oost. Na jaren getouwtrek is er nu toch toestemming om in Hengelo op bedrijventerrein Westermaat een ruim 100m hoge zendmast op te richten, van waaruit een televisie steunzender met een vermogen van 10 kW ERP zal gaan uitzenden t.b.v. de regionale omroep Overijssel.

2002
 
08-sep.

Het omzetten van de uitzendfrequentie van Omrop Fryslân zal later geschieden dan geplant. De omzetting van 88,6 Mhz naar 92,2 zal waarsch. later gebeuren dan 7 oktober, omdat de Nozema nog niet klaar is met de ombouw. meer info->

08-sep.

De ballonvossenjacht 2002 is geëindigd in het jachthaventje van Sint-Nicolaasga (Frl.)

01-sep.

Vandaag is een begin gemaakt met de uitvoering van het reorganisatieplan van omroep ehterfrequenties. In Wieringermeer en in Markelo zijn frequenties danwel antenne's gewijzigd en ook "Radio 1" op 981 kHz is nu definitief QRT..

31-aug.

De linkverbinding Node Beilen (PI1CDR - PI1GAS) Node Groningen is weer operationeel. De storing op repeater PI2ASN uit Assen is verholpen, relais weer "rustig" in de lucht.

28-aug.

Het storing in het 70cm relais Heerenveen is verholpen. Ook is in Heerenveen het 70cm baken PI7HVN weer gelijktijdig in de lucht.

17-aug.

Yoine Hultermans, PD0MHS, deelde mee dat de schematheek wegens persoonlijke omstandigheden gesloten is.

21-jul.

De radiomarkt Assen zal op 2 nov. as. gehouden worden in een nieuwe lokatie, nl. in de veilinghallen te Eelde.

29-jun.

Techniek: nieuw soort magnetisch geleidend hout uitgevonden. => meer info.

28-jun.

Het 2m relais PI3GOE (Goes) op 145.725 MHz is op zijn nieuwe testlokatie geinstalleerd op 32 meter hoogte..

27-jun.

Uit nog niet bevestigde bronnen vernemen we dat ook de fa. Schaart overweegt zijn deuren zal sluiten op 1 sept. as.

14-jun.

Het 23cm relais PI6APM (Appingedam) is vanaf vandaag 25 KHz lager aktief, nl. op 1298.400 MHz.

04-jun.

De dumpzaak in Veendam is weer beperkt open. De XYL van Ypma probeert de zaak tijdelijk voort te laten bestaan. Met hulp van vrijwilligers wordt getracht de dump op zaterdag van 11-17 uur open te houden. Meer info telefonisch of via PA0ACK.

01-jun.

De stadsrepeater PI2MST (Maastricht) is na jaren weer operationeel op 430.075 MHz.

29-mei

De op 20 maart gelanceerde Kolibrie satelliet "RS21" is momenteel aktief (nog in de testmode) Downlinken op 435.335 en 145.835 MHz. => meer info.

28-mei

IARU stelt voor de 7MHz band uit te breiden => meer info.

22-mei

Examen uitslagen theorie radio zendamateurs op de site van de RDR.

19-mei

Afgelopen week heeft de dumpzaak in Veendam (Ypma) definitief de deuren gesloten.

02-mei

Het relais PI2DZL uit Delfzijl (430.325 MHz) is tijdelijk in onderhoud. Aan de antenne hangt zolang een noodrepeater: in 431.325 MHz. => uit 438.925 MHz.

30-apr.

De geplande radiomarkt in Veendam (op 29 juni) is wegens gebrek aan (standhouders)belangstelling afgelast.

22-apr.

Was op 6 april jl. op het eiland Terschelling de repeater PI3WAD (op 145.725) vervangen door een nieuw exemplaar, vandaag zijn nog verdere verbeteringen in de gevoeligheid van de ontvanger, alsmede een beter antenneparkt aangebracht.

01-apr.

Het was al aangekondigd: tweede paasdag een uniek experiment. Om 12 uur s'middags zouden alle relais van Nederland aan elkaar gekoppeld worden. Epke, PA3DBY had hiervoor een speciale toestemming weten los te weken bij het betreffende ministerie. Echter deze toestemming was slechts geldig mits er van te voren geen ruchtbaarheid aan gegeven werd. Bovendien was het experiment slechts gedurende 1 uur toegestaan.
Vele OM's waren QRV op diverse repeaters waren vlak voor 12 uur merkwaardige test-geluiden te horen. Echter de datum van vandaag verraadde waarom het om exact 12 uur angstig stil werd: 1 april (grap).

28-mrt.

Er zijn verbeteringen aan de installatie van de RelaisZenderGroep Heerenveen doorgevoerd: zie hun nieuwspagina.

26-mtr.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat bindt de stijd aan tegen de GSM-stoorzenders. Zie hierover het artikel in De Telegraaf en de site van het VenW.

25-mrt.

Afgelopen zaterdag is het Maritieme zendexamen afgelegd. Op de site van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vindt u de antwoorden: pagina1 en pagina2.

18-feb.
Uitzending Wereldomroep van Vossenjacht afgelopen zondag op "De Woldberg" om 20.00 uur op Astra BVN en na 21.30 uur oproepbaar op internet.
17-feb.

Op 10 jan. jl. is het stadsrelais van Leeuwarden operationeel geworden onder de call: PI3FRL op 145,6375 MHz. Dit relais kan geactiveerd worden door een 1750 Hz toon of een subaudiocarrier van 82,5 Hz. Het zendvermogen is 1 Watt ERP en de antennehoogte is 15 meter. Meer info: PA3BHX.

14-feb.
OP 31 januari is bekend geworden dat de telecommunicatie wet (met terugwerkende kracht tot 1 jan. 2002) is gewijzigd: het is nu oa. niet meer toegestaan (zonder een vergunning) een zender thuis te hebben. Zie een subsite van de Devisie Telecom van de Inspectie van V&W.
02-feb.

Naar nu pas bekend is geworden zijn vanaf 1 jan. jl. op het postkantoor geen IRC-coupons meer verkrijgbaar. U wordt geadviseerd om eventuele oude Internationale Postwissels zo snel mogelijk te verzilveren !

2001
 
23-dec.
De repeaters PI2NOS (430.125 MHz) en PI6NOS (1298.375 MHz) zijn weer operationeel vanuit de AVVC-toren te Hilversum.
01-dec.

Er wordt hevig gesleutelt aan onze relais-site. Deze moet straks een mooi visueel overzicht geven van alle Phone- en ATV-repeaters, bakens en mogelijk later ook een packetsite.

11-nov
De repeater PI3WAD is opnieuw afgeregeld en volledig operationeel op 145.725 MHz vanaf Terschelling..
08-nov.

De antwoorden van het Radiomamateurexamen staat vermeld op een subsite van de Devisie Telecom van de Inspectie van V&W.

01-okt.
De nieuwe repater van Friesland PI3HVN is operationeel op 145.700 MHz vanaf Heerenveen.
09-sept.

De bakens en repeaters in Heerenveen (PI7FHY, PI7HVN, PI2HVN, PI6HVN), gaan wegens een verbouwing een week uit de lucht van 22 sept. t/m 29 sept. as. Daarna zal ook de nieuwe 2m. repeater 1 oktober as. in de lucht komen als PI3HVN.

17-aug.
PI2VLI, de vervangende repeater voor PI2GOE is in Zeeland aktief vanaf Vlissingen op 430.075 MHz.
14-jul.
De nieuwe lokatie voor het 2 meter relais van Friesland (op 145.700 MHz.) wordt Heerenveen. Tijdens de radiomarkt in Beetsterzwaag was de nieuwe repeater van Friesland te zien in de grote blauwe 19-inch kast nabij de stand van de Relaiszendergroep Heerenveen. De repeater komt 1 oktober as. in de lucht als PI3HVN.
07-jul.
Voor ondersteuning van de maker van deze site, is zij op zoek naar een collega-maker. Zie jij kans om de site van De Muntronde nog aantrekkelijker te maken en wil je hier ook enige tijd in steken? Surf dan door!
01-jul.
De R.D.R. gaat verder als de Divisie Telecom.
26-mei
De Muntronde houdt geen zomerstop. Tijdens de rondeleiders bijeenkomst, afgelopen zaterdag op de radiomarkt te Beetsterzwaag, is besloten dat de Muntronde toch niet haar eerste zomerstop gaat meemaken. -> meer hierover.
14-apr.
Henk, PA0HFT is bezig met de voorbereidingen voor een nieuw Nederlands 2 meter relais PI3WAD. Op uitgang 145.725 MHz. zal deze binnenkort gaan uitzenden vanaf Terschelling.
12-apr
Tijdens het voorjaars zendexamen is 35% van de C-kandidaten en 58% van de N-kandidaten geslaagd. Totaal hadden zich 303 mensen opgegeven. De einduitslagen zijn te lezen bij de Veron.
04-apr.
Winschoten (Gr.) is bezig met het bouwen van een 70cm relais, welke op 430.275 MHz. komt (testsignalen zijn al hoorbaar vanaf een antenne in Delfzijl).
31-mrt.
Er is die dag een reusachtige Noorderlicht uitbarsting geconstateerd. Volgens autoriteiten is meer dan 600 GigaWatt gemeten.
17-mrt.
PI6ASN is weer in de lucht op 1298,575 MHz vanuit Assen.
10-mrt.
Vanaf vandaag is er een aanvulling voor de zendamateurs met C, B en A-licentie. Dit betekend uitbreiding van de gebruikersmogelijkheden in hun categorie; De 160 mtr. band loopt nu van 1,810 - 1,880 MHz. De 6 mtr. band is uitgebreidt van 50.000 - 52.000 MHz. -> meer hierover.
02-mrt.
Het relais PI2EHV op 430.100 MHz. is sinds kort uitgevoerd met een CTCSS toonslot van 71,9 HZ.
01-mrt.
Vanaf 1 maart 2001 mag men op CB (27 MHz.) in all-mode zenden. -> meer hierover. Zie ook het RDR-bericht.
22-febr.
De repeater PI2ASD in Amsterdam die ook door "hoge-lokatie kosten" wordt bedreigd blijft voorlopig in de lucht, totdat de beheerder opdracht krijgt te installatie te ontmantelen. Er wordt naarstig naar een andere lokatie gezocht.
21-febr.
De Repeatercommissie van de Assen heeft het 23cm relais tot nader order tijdelijk uitgeschakeld. PI6ASN, werkende op 1298,575 MHz is uitgeschakeld omdat de hoofdvoeding slecht berekend is op langdurige belasting van 2 relaisstations, zo bleek afgelopen tijd. Na de "doorrelaiering" van het Hunnebed-net, kortweg de Hunnebedronde is de overbelasting zichtbaar geworden door totale stroomuitval. Zekerheidshalve is er voor gekozen het belangrijkste relais: het 70cm relais aktief te laten. Pas na plaatsing van een zwaardere voeding wordt PI6ASN weer ingeschakeld.
15-febr. De RelaisZenderGroep Heerenveen heeft haar zenders en bakens weer in bedrijf gesteld. Omdat hoge lokaties tegenwoordig "veel geld" waard zijn, heeft de beheerder van de lokatie van de relaiszender Amsterdam ook de netspanning onderbroken, om onderhandelingen kracht bij te zetten. "Heerenveen" is dus voor de toekomst behouden. Zodra er meer nieuws over de repeater van Amsterdam bekend is leest u dit hier.
10-febr.  Het eerste weerstation (PI8BLY vanuit Assen) is al QSY gegaan naar 145.2125 MHz. Ook is de software is veranderd waardoor het geheel een ander uiterlijk heeft gekregen.
04-febr. De mogelijkheden worden onderzocht of we "de Muntronde" m.b.v. een audio-stream op het internet kunnen zetten. Dit doen we voor hen die buiten reikwijdte wonen, in het buitenland willen luisteren of gewoon wel een computer, maar geen ontvangers en antennes bij de hand hebben. Een ieder die hierbij behulpzaam kan zijn, ook met de daadwerkelijke stream, wordt uitgenodigd per E-mail te reageren.
22-jan. Opening van De Nationale Amateur Agenda
21-jan. De "weerstations" op 2 meter, welke gebruik maken van de QRG: 145.200 MHz, moeten van de R.D.R. QSY naar 145.2125 MHz. Dit zal vanaf maart zijn doorgang krijgen. De frequentie 145.200 MHz is daarna voorbestemd voor andere doeleinden.
11-jan. Er is een nieuw tijdschrift over morse: "HelleMonster". Voorlopig eerst een 3-maandelijkse uitgave op non-commerciele basis. HelleMonster is op A5-formaat en het eerste nummer bevat 44 pagina's. Jaarabonnement fl. 18,-  Meer informatie bij de initiatiefnemers: PA3AAE, PA3FBF en PA3HBP.
04-jan. De RelaisZenderGroep Heerenveen zit zonder stroomaansluiting. Daardoor zijn de repeaters PI2HVN, PI6HVN en de bakens PI7HVN en PI7FHY tot nader order niet aktief. Ook de verenigingsuitzendingen van de VRZA waren hierover te horen en worden dus voorlopig niet doorgestraald (ook geen heruitzending op 144.775 MHz.)
01-jan. Amateur-nieuws op teletekst. Elke Vrijdag vanaf 9.30u tot Zaterdag 9.30u, staat op Nederland 1,2 en 3, op pagina 349 de rubriek over computers + zendamateurs door PA0GHU. Nieuws voor deze rubriek: pa0ghu@vrza.org.
 
- + -
bijgewerkt op de laatste bovengenoemde datum.
© 2009 Muntronde op Internet: http://www.muntronde.nl/
Andere zeer interessante Muntronde-linken
De Nationale Amateur Agenda